“پیک ‌زدایی” برق شهرك‌هاي صنعتي در فصول گرم سال با تولید برق پاک خورشيدي

دسته بندی: اخبارموضوعات مرتبط:

مدیر کارگروه “نیروگاه‌های خورشیدی در شهرک‌های صنعتی” انجمن سازندگان و تأمین کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدید پذیر اعلام كرد:
امكان نصب ۱۲۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس بر روی سقف سوله‌هاي شهرك‌هاي صنعتي کشور/ “پیک ‌زدایی” برق شهرك‌هاي صنعتي در فصول گرم سال با تولید برق پاک خورشيدي
علیرضا داد گفت: شهرک‌های صنعتی امکان نصب حدود ۱۲۰۰ مگاوات نیروگاه‌ خورشیدی بر روی سقف سوله‌های صنعتی را دارند و در صورت تحقق این امر، بازی “بردـ برد – برد” برای وزارت نیرو، شهرک‌های صنعتی و شرکت‌های فعال در حوزه برق خورشیدی خواهد بود؛ ضمن آن‌که این نیروگاه‌ها می‌توانند کمک شایانی در “پیک ‌زدایی” برق در فصول گرم سال داشته باشند.
عضو هیأت مؤسس و مدیر کارگروه “نیروگاه‌های خورشیدی در شهرک‌های صنعتی” انجمن سازندگان و تأمین کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدید پذیر گفت: شهرک‌های صنعتی امکان نصب حدود ۱۲۰۰ مگاوات نیروگاه‌ خورشیدی بر روی سقف سوله‌های صنعتی را دارند و در صورت تحقق این امر، بازی “بردـ برد – برد” برای وزارت نیرو، شهرک‌های صنعتی و شرکت‌های فعال در حوزه برق خورشیدی خواهد بود؛ ضمن آن‌که این نیروگاه‌ها می‌توانند کمک شایانی در “پیک ‌زدایی” برق در فصول گرم سال داشته باشند.

به گزارش روابط عمومي سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران، علیرضا داد در گفت‌وگو با خبرگزاري ایسنا با اشاره به میزان پتانسیل شهرک‌های صنعتی برای نصب نیروگاه‌های خورشیدی روی سقف سوله‌ها افزود: طبق آمار سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران، تا کنون ۸۲۲ شهرک و ناحیه صنعتی در کشور به بهره برداری رسیده و تعداد ۸۵ هزار قرارداد برای ایجاد واحدهای صنعتی منعقد شده است که مساحت این واحدها حدود ۴۰ هزار هکتار است. از این ۸۵ هزار قرارداد، نزدیک به ۴۶ هزار قرارداد به احداث واحد صنعتی منجر شده و درحال بهره برداری است که مساحت حدود ۱۲ هزار هکتار را شامل می‌شود.

وی اضافه كرد: با درنظر گرفتن همین واحدهای به بهره برداری رسیده و درنظر گرفتن بعضی مفروضات، ما دارای ۱۲ هزار هکتار (۱۲۰ میلیون مترمربع) سوله در این شهرک‌ها و نواحی صنعتی هستیم که با فرض نیاز به ۱۰ مترمربع به ازای نصب هر کیلووات نیروگاه خورشیدی، به عدد ۱۲ هزار مگاوات (۱۲ گیگاوات) نیروگاه خورشیدی می‌رسیم.

این فعال حوزه انرژی‌های تجدید پذیر با تأکید بر این‌که البته محدودیت‌های فنی نظیر ظرفیت انشعاب این واحدها، ظرفیت فیدرها در شهرک‌های صنعتی و زوایای قرارگیری سوله‌ها (۵۰ درصد) نيز باید درنظر گرفته شود، ادامه داد: با فرض ضریب ۱۰ درصد برای محدودیت‌های فنی، ۱۲۰۰ مگاوات ظرفیت قابل نصب فنی در سوله‌های صنعتی کشور برآورد می‌شود که عدد قابل توجهی است. البته این اعداد در کارگروه شهرک‌های صنعتی انجمن درحال بررسی دقیق‌تر هستند.

داد با بیان این‌که این انجمن همچنین جمع آوری آمارهای مربوط به نصب نیروگاه‌های خورشیدی روی سقف واحدهای صنعتی را در دستور کار دارد، خاطرنشان کرد: شواهد نشان می‌دهد که این آمار بسیار کم است. برای مثال در استان یزد، تا کنون حدود ۱۰ نیروگاه خورشیدی روی سقف صنایع نصب شده است که با توجه به وجود صنایع متعدد در این استان و پتانسیل تابش، این عدد بسیار پایین است.

وی نصب نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس روی سقف واحدهای صنعتی را بازی “برد – برد – برد” توصیف کرد و اظهار داشت: اولاً برای واحد صنعتی مفید است، چون سقف سوله‌های صنعتی بلااستفاده و از طرف دیگر از استحکام کافی برخوردار است. همچنین صاحب کارخانه، مالکیت سوله را در اختیار دارد و انشعاب برق نیز از قبل فراهم است. بنابراین مالک واحد صنعتی در کنار تولیدات خود می‌تواند از امکانات موجود واحد برای احداث یک خط تولید جدید به نام “تولید برق پاک” نیز استفاده کند. ثانیاً برای وزارت نیرو نیز “برد” است، چون مقداری از تأمین برق مصرفی صنایع در همان محل واحد صنعتی صورت می‌گیرد و شاهد سرمایه گذارانی هستیم که وارد عرصه تولید برق می‌شوند و دقیقاً در همان محل مصرف، برق تولید خواهد شد؛ به‌خصوص که پیک تولید برق خورشیدی همزمان با پیک مصرف صنایع در ماه‌های گرم سال است و می‌توانند کمک شایانی به “پیک ‌زدایی” کنند. ثالثاً برای کسب و کار فعالان عرصه انرژی خورشیدی نیز بسیار جذاب است و یک مسیر جدید برای توسعه کسب و کار و تولید تجهیزات و فعالیت‌های پیمانکاری و نگهداری و تعمیرات و … گشوده می‌شود.

مدیر کارگروه “نیروگاه‌های خورشیدی در شهرک‌های صنعتی” انجمن سازندگان و تأمین کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدید پذیر به دلایل بالفعل شدن پتانسیل نصب نیروگاه‌های خورشیدی در واحدهای صنعتی نيز اشاره كرد و افزود: در کارگروه شهرک‌های صنعتی، عوامل توسعه نیافتن نیروگاه خورشیدی در محل واحدهای صنعتی را بررسی کردیم و نخستین عاملی که به آن رسیدیم، موضوع “توجیه پذیری اقتصادی” است. به این ترتیب که احداث نیروگاه‌های خورشیدی همراه با خرید تضمینی انجام می‌شود که نرخ‌های خرید برق را سازمان انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) و وزارت نیرو تعیین می‌کنند.

داد با تأکید بر این‌که از سال 1394 تا کنون که این نرخ‌ها تعیین شده و چندین بار از جمله در سال‌هاي 1395 و 1398 بازنگری شده است، ادامه داد: اولا پله نیروگاه‌های خورشیدی ۲۰ تا ۱۰۰ کیلووات وجود داشته است که سایز ۱۰۰ کیلووات برای واحدهای تجاری و صنعتی سایز کمی است، و صنایع تمایل دارند که در ظرفیت‌های بزرگتری سرمایه کنند. بنابراین این کارگروه پیشنهاد داد که ظرفیت ۱۰۰ کیلووات به ۲۰۰ کیلووات گسترش یابد که خوشبختانه ساتبا نیز موافقت کرد. در فاصله ۲۰ تا ۲۰۰ کیلووات، اتصال به شبکه به ولتاژ ۴۰۰ ولت انجام می‌شود و از نظر اتصال به شبکه تفاوتی با فاصله قبلی ۲۰ تا ۱۰۰ کیلووات ندارد و مشکل فنی ایجاد نمی‌شود. ثانیا در سال های گذشته برای سایز ۱۰۰ کیلووات تا ۱ مگاوات که رنج مورد استفاده در واحدهای صنعتی است، نرخ جداگانه ای در نظر گرفته نشده است، و بازه فوق همراه با ظرفیت ۱ الی ۱۰ مگاوات بوده است. در نتیجه نرخهای خرید تضمینی تعیین شده همیشه به ضرر سایز ۱۰۰ کیلووات تا ۱ مگاوات بوده و در نتیجه بازه فوق از توجیه پذیری اقتصادی خارج شده است. بنابراین درخواست کارگروه ایجاد بازه ۲۰۰ کیلووات تا ۱ مگاوات و تعیین نرخ جداگانه خرید برق برای این بازه بوده است.

وي بيان كرد: ما در انجمن سازندگان و تأمین کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدید پذیر، کارگروه تعیین نرخ خرید برق تشکیل دادیم که جلساتی در سال گذشته برگزار شد و طی آن، جزئیات قیمت تمام شده سامانه‌های خورشیدی در مقياس‌هاي گوناگون کمتر از یک مگاوات تعیین و در نهایت نتایج فوق همراه با نرخ‌های خرید تضمینی در قالب پیشنهاداتی به ساتبا ارسال شد.

این فعال حوزه انرژی‌های تجدید پذیر “افزایش نرخ خرید تضمینی به میزان مناسب و کافی”، “گسترش بازه ۲۰ الي ۱۰۰ کیلووات تا ۲۰۰ کیلووات” و “ایجاد بازه ۲۰۰ کیلووات الی ۱ مگاوات و تقسیم بازه ۲۰۰ کیلووات تا ۱۰ مگاوات به دو بخش کمتر و بیشتر از یک مگاوات” را از جمله این پیشنهادات عنوان کرد.

داد با بیان این‌که نرخ ارز از انتهای سال 1398 و همچنین در طول سال 1399 بیشتر از دو برابر شده و تورم بسیار بالایی اتفاق افتاده است، خاطرنشان کرد: در نتیجه قیمت تمام شده سامانه‌های خورشیدی نیز بیش از دو برابر افزایش یافته است. برای مثال، هزینه احداث یک نیروگاه خورشیدی ۵ کیلوواتی از قیمت ۴۵ میلیون تومان در زمستان 1398 به ارقام ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیون تومان در زمستان 1399 رسید؛ از این رو با توجه به نظر مثبت ساتبا و وزارت نیرو به توسعه نیروگاه‌های خورشیدی کوچک مقیاس، انتظار ما این است که عدد نرخ خرید تضمینی برق به میزان حداقل ۸۰ درصد افزایش یابد.

وی با اشاره به وضعیت شرکت‌های حوزه انرژی‌های تجدید پذیر در صورت عدم افزایش منطقی نرخ خرید تضمیمی برق گفت: قطعاً شاهد رکود و تعطیلی بیشتر شرکت‌ها، تعدیل نیرو و بیکاری متخصصان، و عدم توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در ماه‌های آینده خواهیم بود. به اضافه این‌که به اهداف توسعه‌ای کشور در زمینه تولید برق، حفاظت از محیط زیست و … نخواهیم رسید.

مدیر کارگروه “نیروگاه‌های خورشیدی در شهرک‌های صنعتی” انجمن سازندگان و تأمین کنندگان کالا و خدمات انرژی‌های تجدید پذیر افزود: در ضمن فراموش نکنیم که تعرفه‌های گمرکی برای واردات تجهیزات در سال گذشته بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومانی بود، ولی برای سال جاری که ابتدای آن هستیم، بر مبنای نرخ ارز بین بانکی (ETS) که قیمت کنونی آن حدود ۲۴ هزار تومان است محاسبه می‌شود (چه برای واردات تجهیزات، چه برای واردات مواد اولیه برای شرکت‌های تولید کننده تجهیزات) و این خود موجب افزایش بیشتر در قیمت تمام شده نیروگاه خواهد شد.

داد اضافه كرد: بنابراین درخواست شرکت‌هایی که در این حوزه فعال هستند، افزایش مناسب نرخ‌های خرید برق خورشیدی و نیز موافقت با ایجاد پله‌های پیشنهادی از جمله گسترش پلکانی ۱۰۰ کیلووات تا ۲۰۰ کیلوواتی نیروگاه‌های خورشیدی و ایجاد پله یک مگاوات است.

منبع: پایگاه خبری سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران

این مطلب را با دوستان و همکاران خود به اشتراک بگذارید!