پنل خورشیدی قابل حمل (سیار) چگونه کار می کند و نکات لازم در هنگام خرید آن

دسته بندی: مقالاتموضوعات مرتبط:
پنل خورشیدی قابل حمل سیار

پنل های خورشیدی، نور خورشید را به برق تبدیل می کنند. فناوری های جدید باعث شده اند تا پنل های خورشیدی نسبت به قبل کارآمدتر و مقرون به صرفه تر باشند. در حال حاضر می توانید پنل های خورشیدی قابل حمل را برای مصارف خانگی یا کمپینگ پیدا کنید؛ پس با استفاده از آنها در هنگام اقامت در مناطقی که به شبکه برق دسترسی ندارند، می توانید همچنان به الکتریسیته دسترسی داشته باشید.

پنل خورشیدی قابل حمل (سیار) چیست؟

یک پنل خورشیدی مجموعه‌ای از سلول های فتوولتاییک است که قابلیت تبدیل نور خورشید به برق را دارند. پنل های خورشیدی در حالت معمولی بزرگ و سنگین هستند و لازم است که به صورت دائمی نصب شوند؛ اما امروزه نسل جدید پنل های خورشیدی وارد بازار شده اند که می توان به صورت سیار و با ظرفیت متحرک از آنها استفاده کرد.

پنل خورشیدی قابل حمل چگونه کار می کند؟

اگر تا به حال به سطح یک پنل خورشیدی نگاه کرده باشید؛ احتمالاً متوجه شده اید که این پنل ها به سلول های کوچک تر تقسیم می گردند. هر سلول فتوولتاییک از دو لایه نازک سیلیکونی ساخته می شود.

وقتی نور خورشید به پنل برخورد می کند؛ فوتون های نور خورشید یک میدان الکتریکی بین این دو لایه سیلیکونی ایجاد می کنند. سپس این میدان الکتریکی از طریق نوارهای فلزی نازک به نام باس ‌بار (Busbar) هدایت شده و در یک باتری ذخیره می گردد؛ در نهایت این برق یا برای تغذیه یک دستگاه استفاده می شود و یا بسته به نحوه طراحی سیستم به شبکه برق محلی ارسال می گردد.

پنل خورشیدی قابل حمل معمولاً کوچک تر از پنل های طراحی شده برای مصارف مسکونی یا تجاری هستند. این پنل ها ممکن است دارای ویژگی های اضافی مانند طراحی تاشو، پایه جک‌ دار یا کیف حامل باشند.

پنل های خورشیدی قابل حمل مانند نوع معمولی برای تولید و ذخیره برق به چند دستگاه اضافی همراه نیاز دارند. شما باید پنل خورشیدی سیار را به یک کنترل کننده شارژی متصل کنید تا توان خروجی را تنظیم کند و ممکن است نیاز به خرید یک باتری و یک اینورتر برای تبدیل توان خروجی داشته باشید؛ در این صورت می توانید از آن مانند یک دستگاه معمولی بهره ببرید.

تا چه اندازه از طریق یک پنل خورشیدی قابل حمل می توان برق تولید کرد؟

مقدار برقی که یک پنل خورشیدی تولید می کند به سه عامل زیر بستگی دارد:

  • کارآئی پنل
  • اندازه پنل خورشیدی
  • میزان قرار گرفتن در معرض نور خورشید

هنگام خرید پنل های خورشیدی با پنل هایی برخورد خواهید کرد که از 210 تا 320 وات برق تولید می کنند. این میزان برق دقیقاً همان چیزی است که یک پنل می تواند در شرایط تست استاندارد (STC) تولید کند.

در ضمن باید به این مورد توجه داشته باشید که یک پنل خورشیدی تا چند ساعت در معرض نور خورشید (انرژی تجدید پذیر) قرار می گیرد. مکان سایه و حتی وجود چند ابر در آسمان، بر میزان انرژی تولید شده توسط یک پنل تاثیر می گذارند.

یک خانواده به طور متوسط روزانه 30 کیلووات ساعت برق مصرف می کند. در صورت خرید ژنراتورهای خورشیدی سیار باید انتظار داشته باشید که آنها تنها 5% تا 10% برق مصرفی مورد نیاز شما را تامین کنند. اگر از باتری یا آرایه ذخیره ‌ساز باتری استفاده می کنید؛ باز هم میزان برق تولید شده به کارآئی چرخه شارژ و تخلیه آنها بستگی دارد.

پنل های خورشیدی سیار در طول سفرهای تفریحی بسیار کاربردی هستند؛ زیرا شما در طول سفر از وسایل برقی کمتری استفاده می کنید. چیزهایی که می توان برق آنها را یک پنل خورشیدی سیار تامین کرد؛ عبارتند از:

  • یک شارژر پنلی خورشیدی سیار 45 واتی کوچک می تواند باتری تلفن همراه یا دستگاه الکتریکی شما را شارژ کند.
  • چند لامپ LED و یک یخچال کوچک را با یک ژنراتور خورشیدی سیار 120 واتی می‌ توانید تغذیه نمایید.
  • در صورتیکه با یک ماشین کاروان سفر می کنید؛ می توانید تجهیزات آن را با یک پنل 160 واتی تغذیه کنید.
  • اگر می خواهید در صورت قطع شدن ارتباط با شبکه برق، همچنان برخی از وسایل برقی منزل خود را با ژنراتور خورشیدی تغذیه کنید؛ به یک پنل 320 واتی، یک باتری و یک اینورتر نیاز دارید.

اجزای مختلف یک سیستم انرژی خورشیدی سیار (قابل حمل)

یک پنل خورشیدی، انرژی تجدید پذیر را از خورشید گرفته و آن را به برق تبدیل می کند. اما برای برپایی یک سیستم خورشیدی سیار و کاربردی به چند جزء اضافی نیز نیاز دارید.

رگولاتور خورشیدی یا کنترل کننده شارژی

یک پنل خورشیدی، انرژی تجدیدپذیر را از خورشید گرفته و آن را به برق تبدیل می کند. اما شما برای برپایی یک سیستم خورشیدی قابل حمل و کاربردی، به چند جزء اضافی نیز نیاز دارید.

باتری

باید یک باتری مطمئن خریداری کنید؛ زیرا در هنگام کار به عنوان بخشی از یک ژنراتور خورشیدی دائماً تخلیه و شارژ می شود. باتری (یا باتری ها) باید به اندازه ای کارآمد باشد تا در صورت عدم استفاده از برق و بدون اینکه تخلیه شود، انرژی را ذخیره نماید.

یک باتری 12 ولتی معمولاً همراه مناسبی برای اکثر پنل های خورشیدی قابل حمل است. اما اگر قصد دارید از چندین پنل به صورت سری استفاده کنید؛ ممکن است به چند باتری یا یک باتری خورشیدی با ولتاژ بالاتر نیاز پیدا کنید.

اینورتر

یک باتری جریان برق را به شکل DC ذخیره می کند. برای اینکه بتوانید از برق جهت تغذیه وسایل برقی خود استفاده کنید؛ باید این برق را توسط اینورتر به برق AC تبدیل نمایید. اگر از باتری 12 ولتی استفاده می کنید؛ اینورتر ولتاژ جریان را نیز تنظیم می کند تا انرژی مورد نیاز را برای تغذیه وسایل برقی 120 ولتی فراهم کند.

لوازم پیک نیک

اگر می خواهید از پنل های خورشیدی قابل حمل به عنوان یک ژنراتور برای تامین برق چند وسیله کوچک استفاده کنید؛ باید به فکر خرید لوازم پیک نیک نیز باشید. شما می توانید یخچال های کوچک، اجاق ها، آرام پزها، پنکه ها و لامپ هایی را پیدا کنید که با برق 12 ولت DC کار می کنند. این بدان معنی است که می توانید تمام این وسایل کوچک را با باتری تغذیه کنید و نیازی به خرید اینورتر ندارید.

هنگام خرید یک پنل خورشیدی قابل حمل به چه نکاتی باید توجه کرد؟

هنگام تحقیق در مورد خرید یک پنل خورشیدی قابل حمل باید به چند نکته زیر توجه کنید:

انواع سلول های خورشیدی

برای ساخت پنل های خورشیدی مسکونی از سه فناوری استفاده می شود. پنل های خورشیدی به سه دسته مونوکریستالی، پلی کریستالی و لایه نازک تقسیم می شوند.

1- پنل های مونوکریستالی (Monocrystalline Panels) نسبت به سایر فناوری ها گرانتر هستند؛ اما به راحتی می توان پنل هایی با راندمان بیش از 20% را در بین آنها پیدا کرد. برای ساخت این پنل ها از سیلیکون با خلوص بالا استفاده می شود؛ به همین دلیل دوام و عملکرد آنها بالاتر است.

2- پنل های پلی‎‌کریستالی (Polycrystalline Panels) به دلیل رنگ آبی خود به راحتی قابل تشخیص هستند. سلول های این پنل ها از طریق ذوب قطعات سیلیکونی با هم ساخته می شوند؛ به همین دلیل این پنل ها در مقایسه با پنل های مونوکریستالی کارایی کمتری دارند. پنل های پلی کریستالی معمولاً حاوی قیمت پایین تری هستند و در صورت خرید یک سیستم خورشیدی کوچک سیار کاملاً با نیازهای شما مطابقت دارند.

3- پنل های لایه نازک (Thin Film Panels) برای سیستم های خورشیدی سیار ایده آل محسوب می‌شوند؛ زیرا هم سبک هستند و هم می توان آنها را تا یا رول کرد. معمولاً بازده عملکرد آنها کمتر از 20% است؛ اما نصب آسان این پنل ها بر روی یک سطح منحنی باعث می شود تا این فناوری، کاربردی ‌تر از پنل های مونوکریستالی سنگین‌ باشد.

آشنایی با مشخصات پنل های خورشیدی

در هنگام مقایسه با پنل های خورشیدی قابل حمل باید به مشخصات اصلی زیر توجه کنید:

  • رتبه بندی STC یا راندمان بالای ماژول نشان می دهد که پنل در شرایط ایده آل چگونه عمل می کند.
  • ببینید پنل دارای چند سلول و باس ‌بار است.
  • رتبه عملکردی پنل را در تابش کم مورد بررسی قرار دهید.
  • بار چهارچوب اصلی پنل به شما می‌گوید که پنل تا چه اندازه می‌تواند در برابر توفان‌ های مهیب مقاومت کند و یا توسط برف پوشانده شود.
  • اگر در مناطق نزدیک اقیانوس زندگی می کنید؛ به دنبال رتبه بندی مقاومت پنل در مقابل نمک و آمونیاک باشید.
  • ببینید ضمانت سازنده تا چه مدت محصول را پوشش می دهد.
  • ابعاد و وزن پنل را بررسی نمایید.
  • به رتبه بندی های توان پنل از جمله حداکثر توان اسمی، ولتاژ در حداکثر توان و آمپراژ در حداکثر خروجی دقت کنید.
  • به دنبال محصولاتی باشید که با استانداردهای ایمنی IEC 61730 مطابقت دارند.
  • پنل هایی که دارای استاندارد ISO 14001 هستند؛ با استانداردهای زیست محیطی مطابقت دارند و برای استفاده در فضای باز ایده آل می باشند.
  • به دنبال نشان IEC 61215 بر روی پنل باشید تا مطمئن شوید که پنل خورشیدی می تواند طیف وسیعی از شرایط آب و هوایی مختلف را تحمل کند.
  • ببینید پنل در چه تاریخی تولید شده است؛ زیرا معمولاً پنل های قدیمی عملکرد پایین تری دارند.

از پنل خورشیدی سیار در چه مکانی می خواهید استفاده کنید؟

میزان انرژی که می توان با پنل خورشیدی تولید کرد؛ به میزان قرار گرفتن پنل در معرض نور خورشید بستگی دارد. مثلاً مکان هایی مانند نیومکزیکو، آریزونا و نوادا جزء آفتاب گیرترین مناطق ایالات متحده هستند و پنل خورشیدی در آنجا بیشترین بازدهی را دارد. تگزاس، اوکلاهاما، کلرادو، یوتا و کالیفرنیا نیز شرایط عالی دارند. از این رو اگر در اینگونه مناطق زندگی یا سفر می کنید؛ یک سیستم انرژی خورشیدی سیار کارآئی زیادی برایتان خواهد داشت.

توان خروجی یک پنل خورشیدی، از فصلی به فصل دیگر متفاوت است. عواملی مانند آب و هوای ابری و حتی قرار گرفتن پنل در معرض سایه، به دلیل اینکه بر روی تابش خورشید بر پنل تاثیر می‌گذارند، باعث تغییر توان خروجی پنل می شوند.

به دنبال پنلی باشید که نصب و تنظیم آن آسان باشد تا بتوانید آن را در معرض نور خورشید قرار دهید و به راحتی در طول روز بتوانید آن را با جهت نور خورشید جابجا کنید. اگر پنل دارای یک پایه قابل تنظیم باشد خیلی بهتر است؛ زیرا می توانید جهت پنل را به راحتی با نور خورشید تنظیم نمایید.

نیازهای خود را ارزیابی کنید

باید از خود بپرسید که برای پیک نیک یا سفر با ماشین کاروان، به چه مقدار نیروی برق نیاز دارید. اگر قصد دارید از یک پنل خورشیدی کوچک در خانه استفاده کنید؛ باید ببینید که قرار است این پنل انرژی خورشیدی کدام یک از وسایل خانه شما را تامین کند.

به راحتی می توانید یک کولر مسافرتی یا یک یخچال کوچک را با یک پنل خورشیدی قابل حمل متصل به یک باتری 12 ولتی تغذیه کنید. اما اگر می خواهید از انرژی خورشیدی برای تغذیه تلویزیون، لپ ‌تاپ یا شارژ تلفن همراه خود بهره بگیرید؛ باید یک اینورتر خورشیدی را به سیستم تان اضافه کنید.

ممکن است نتوانید تمام انرژی مورد نیاز خود را به کمک سیستم های خورشیدی کوچک تامین کنید و شاید لازم باشد از یک ژنراتور استفاده نمایید. در واقع تنها زمانی می توانید به این سیستم های کوچک تکیه کنید که به منابع انرژی دیگری در محل کمپ دسترسی داشته باشید.

اگر می خواهید باتری کاروان خود را شارژ کنید؛ باید یک کیت انرژی خورشیدی بزرگتر بخرید و چندین پنل را به صورت سری به هم متصل نمایید. در واقع می توانید به راحتی اجزاء دیگری را به سیستم خورشیدی خود بیافزایید؛ زیرا در این صورت قادر خواهید بود تا از آن برای تغذیه وسایل برقی بیشتری بهره بگیرید.

یک پنل خورشیدی قابل حمل می تواند از انرژی های تجدید پذیر استفاده کند، و پیک نیک و سفر بعدیتان را راحت‌ تر کند و یا به شما در کاهش هزینه انرژی مصرفی خانه‌تان کمک نماید. با استفاده از یک پنل خورشیدی سیار می توانید چند وسیله برقی خود را روشن نگهدارید و گوشی خود را صرفنظر از جاییکه در آن قرار دارید، روشن نگهدارید. بهتر است زمانی را صرف مقایسه پنل های خورشیدی مختلف بکنید تا بتوانید بهترین پنل را مطابق با نیازهای خود بخرید.

این مطلب را با دوستان و همکاران خود به اشتراک بگذارید!